fbpx

România – Suedia (1983 – 2023)

Anul trecut celebram 40 de ani (https://timponline.ro/spectacol-aniversar-de-gimnastica-echipa-de-aur-a-anilor-80-dupa-40-de-ani/)  de când echipa noastră de gimnastică obținea titlul de campioană națională, eveniment fără precedent pentru o echipă locală de gimnastică.

În acest an ne-am propus să celebrăm alți 40 de ani de când am participat la prima competiție internațională din Suedia. Se știe că în acele vremuri să ieși din țară era o adevărată provocare. O poveste pe care probabil o voi aborda într-un capitol din cartea în lucru, Fitness Mondo, vol. 2.

Cu toate acestea în 1983 echipa noastră se pregătea într-un cantonament în Stockholm pentru competiția ce avea să se desfășoare în 12 august.

Presa din Suedia relata la acel moment despre noi „…copiii români sunt extraordinari, execută triplu-salturi și șuruburi, elemente ce aparțin de nivelul mondial, toate acestea la vârsta lor fragedă” care sunt și acum, pentru mulți gimnaști, de mare dificultate: dublu-salturi, triplu-salturi, Tsukahara, la bară, la inele, „la sărituri”, la sol,  șuruburi 720°, 1080°, la bară, desprinderi Tkachev (https://www.youtube.com/watch?v=C-syrjoA2Zk)*, Deltchev (https://www.youtube.com/watch?v=ww4-dWO-r5Y)* și multe alte elemente spectaculoase chiar și acum.

*caracter orientativ

     O poveste reală a unor copii care se „jucau” zilnic, 7 zile din 7, pe aparatele de gimnastică pentru a deveni campioni.

     „Săptămâna de lucru este de 7 zile, antrenamentele zilnice sînt de 6 ore, total 42/săptămână. Așa de tare se antrenează copiii români de 11-13 ani” avea să relateze același cotidian suedez.

      Împreună putem revitaliza o ramură sportivă cu tradiție în care copiii se pot forma ca oameni și pot experimenta această lume fascinantă a sportului de performanță în general și a gimnasticii în mod special. 

Traducerea relatării… anii ’80

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *