fbpx

Rutină vs. Antrenament; Regres vs. Ușor

Sunt oare aceste cuvinte cele mai potrivite în contextul activității fizice sportive sau… nu prea?

Vă invit, să vedem ce spune dex-ul despre fiecare termen în parte:

Rutină = „capacitate câștigată printr-o practică îndelungată; (depr.) obișnuință de a acționa sau de a gândi totdeauna în același fel. ♦ Totalitatea obișnuințelor sau a prejudecăților considerate ca fiind un obstacol în calea noului, a creației sau a progresului.”

Rutina = Stagnare # Progres;

Antrenament =  „proces de instruire sistematică, fizică, psihică etc., în scopul obținerii unor performanțe (sportive). 2. Exercițiu metodic la care este supus un organ, un aparat sau întregul organism(…), în scopul obținerii unei producții superioare.”

Antrenamentul = evoluție = performanță # rutină;

Regres =  Întoarcere de la o stare sau o formă superioară de dezvoltare la una inferioară; mers înapoi; decădere; declin, regresiune;

Regres = involuție = declin # ușor;

Ușor = „care nu prezintă dificultăți, care este lesne de înțeles sau de realizat; simplu (…) lesne, comod, fără pericol, facil.”

Ușor = abordabil = practicabil = domol # regres;

Așadar, majoritatea cuvintelor mai sus descrise sunt chiar antonime (sens contrar) iar folosirea lor în contextul folosit de către unii nu prea potrivește cu situația în sine.

Rutina în sport, poate exprima adaptarea la stimuli și în acest fel întârzierea, sau lipsa, apariției rezultatelor.

Antrenamentul poate însemna activitatea fizică (sport) desfășurată sistematic (diferit de rutină) prin care se urmărește obținerea unor rezultate (fit, kg minus, tonifiere, șamd.)

Regresul în sport apare ca urmare a unor accidentări sau patologii ori în cazul supra-antrenamentului (epuizării). De asemenea regresul apare în situația în care variația stimulilor nu produce modificări ale homeostaziei.

Ușor în sport, poate fi: execuția facilă, o greutate mică, o intensitate diminuată, șamd.

Prin urmare am putea spune: antrenați-vă adecvat pentru a nu regresa, evitând rutina, și veți putea progresa, de la exerciții simple la cele complexe, de la exerciții ușoare la cele grele, de la exerciții cunoscute la cele necunoscute.

Mult succes! 😊

p.s. putem face o rutină din activitatea de a ne informa permanent și de a folosi adecvat termenii care se potrivesc atât dpdv al semanticii cât și dpdv al terminologiei sportive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *